Gemeente Haarlem

29 april 2021

Waarom zou u kiezen voor een Signum of i-Signum van Multisensors? Wij kunnen al uw vragen over onze producten en diensten beantwoorden en doen dat graag. Over hoe onze producten bevallen in de dagelijkse praktijk laten we liever mensen aan het woord die er dagelijks mee werken.

Ruud Boetekees, Sr. Verkeerskundig Beleidsadviseur van de Gemeente Haarlem vertelt over zijn ervaringen met de Signum.

In het Actieplan Fiets 2020-2022 van de gemeente Haarlem worden plannen beschreven om goed bereikbaar te zijn en blijven voor bewoners en bezoekers, zeker nu het aantal inwoners van de gemeente blijft groeien. Een transitie van de mobiliteit is daarbij nodig. Haarlem kiest voor schone en duurzame mobiliteit en geeft prioriteit aan fietsers en voetgangers. Verbetering van het fietsnetwerk begint bij het inventariseren van het netwerk en gebruik.

Waarom hebt u voor de Signum gekozen?
“Ik kwam een artikel tegen op LinkedIn, daar heb ik op gereageerd en zo kwamen we in contact. Na dit gesprek hebben we bekeken wat de behoeftes van Haarlem zijn en wat de mogelijkheden zijn met het systeem (de Signum). Wij zijn al jaren bekend met het tellen van auto’s, maar bij het tellen van fietsers bleek het een stuk moeilijker te zijn om een betrouwbaar beeld van de aantallen te krijgen. Zeker bij groepen fietsers en langs een weg waar ook auto’s rijden is dit vaak lastig om te tellen.”

Wat zijn uw eerste ervaringen?
“De eerste ervaringen zijn goed. We zitten nog wel in de Corona-periode waardoor ook het tellen van fietsers op de gekozen locatie verstoord is. De scholen zijn nog dicht bijvoorbeeld, waardoor we nog steeds niet alle fietsen kunnen tellen. De gekozen locatie is een proef locatie. We hadden hier zelf enkele jaren terug al een telling gedaan, maar deze vonden we ongeloofwaardig. De huidige telling, zelfs in Coronatijd, komt wel realistisch over.”

Bent u tevreden over het gebruik van de Signum?
“We zijn tevreden over het gebruik. Er komen resultaten uit die plausibel zijn. We hebben eerst nog even een half uur zelf, met de hand, meegeteld om de teller te controleren. Wat de teller telde kwam zeer dicht overeen met onze handtelling.”

Waar gaat u de data voor gebruiken?
“We gaan de data gebruiken om het fietsaanbod te bepalen bij een volgend kruispunt langs deze weg waar de Europaweg een herinrichting gaat krijgen. De data van de aantallen fietsers uit de richting van de Boerhaavelaan die we hadden was dusdanig laag, dat dit niet geloofwaardig was.

Deze testlocatie kan bovendien wellicht dienen om in de toekomst vaker fietstellingen te gaan doen in Haarlem.”

Vindt u de weergave van de data in My Cycle Traffic gebruiksvriendelijk genoeg?
“De weergave is prima te gebruiken. Het is prettig dat er diverse analysemethoden zijn binnen de database.”

Wat zijn in uw beleving de voor-en nadelen van de Signum ten opzichte van andere meetapparatuur?
“Het voordeel is dat er, door een combinatie van techniek, een betrouwbare telling van fietsers uitkomt.”

Zou u de Signum aanbevelen bij collega’s?
“Als gemeente moet je altijd een afweging maken wat je wilt meten, met welk resultaat en waarvoor je de gegevens wilt gebruiken. Daar moet je het juiste stuk gereedschap bij vinden en dat heeft een prijs. Multisensors levert een goed product tegen een marktconforme prijs.”

Wilt u meer weten over onze oplossing?
geeente-haarlem-logo
Wilt u meer weten over onze oplossing?